Δορυφορικά Εξαρτήματα
Τα εξαρτήματα που θα χρειαστούν σε μια δορυφορική εγκατάσταση εκτός από το κάτοπτρο με την βάση του και το LNB, είναι η βάση υποστήριξης του, δηλαδή ο ιστός πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η βάση του κατόπτρου, το καλώδιο που θα συνδέσει το LNB και τις επιμέρους δορυφορικές μονάδες όπως μίκτες, tap offs, διακλαδωτήρες, πολυδιακόπτες κ.λπ. μεταξύ τους με τους κατάλληλους κονέκτορες μέχρι το σήμα να φτάσει στην δορυφορική πρίζα, και όταν πρόκειται για εγκατάσταση κινητού κατόπτρου, το μοτέρ που θα αναλάβει την κίνησή του.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Η «καρδιά» μιας δορυφορικής εγκατάστασης και το πιο πολύπλοκο εξωτερικό κομμάτι της είναι το LNB, δηλαδή το εξάρτημα που τοποθετείται σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο του δορυφορικού κατόπτρου, το σημείο εστίασης, ώστε να συγκεντρώνει όλο το ανακλώμενο ηλεκτρομαγνητικό κύμα που συλλαμβάνει η κατοπτρική επιφάνεια (δηλαδή ουσιαστικά να κάνει την δορυφορική λήψη).
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Το βασικό καλώδιο που χρησιμοποιείται στην δορυφορική λήψη είναι το γνωστό ομοαξονικό (coaxial cable), που χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των επιγείων εγκαταστάσεων για την διανομή του σήματος στα διάφορα σημεία μιας κατοικίας. Αυτά τα καλώδια αποτελούνται συνήθως από ένα ενιαίο εσωτερικό αγωγό, ένα άσπρο μονωτικό υλικό (διηλεκτρικό), ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου, ένα συρμάτινο λεπτό πλέγμα (τρίχα - εξωτερικός αγωγός) μια μεμβράνη που συγκρατεί το πλέγμα και ένα εξωτερικό μονωτικό περίβλημα μαύρο ή άσπρο.
Διαβάστε περισσότερα: Ομοαξονικό Καλώδιο (Coaxial Cable), για Δορυφορική Λήψη
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Η σύνδεση του ομοαξονικού καλωδίου, από την μία πλευρά με το LNB και από την άλλη με την είσοδο σήματος του δορυφορικού δέκτη (LNB in), με τις διάφορες μονάδες της δορυφορικής εγκατάστασης όπως ενισχυτές, μίκτες, διακλαδωτήρες, πολυδιακόπτες, μοτέρ DiSEqC™, και τελικά με τις πρίζες TV/Sat και με τους ίδιους τους δορυφορικούς δέκτες, γίνεται με ειδικούς κονέκτορες τύπου F, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι βιδωτοί. Οι ίδιοι κονέκτορες χρησιμοποιούνται στις συνδεσμολογίες ομοαξονικού καλωδίου που αφορά επίγεια τηλεοπτική λήψη που περιλαμβάνουν μίκτες, διακλαδωτές και ενισχυτές επίγειου τηλεοπτικού σήματος
Διαβάστε περισσότερα: Κονέκτορας Σύνδεσης Ομοαξονικού Καλωδίου (Βύσμα F)
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Οι πρίζες της δορυφορικής εγκατάστασης χωρίζονται σε δύο τύπους όσο αναφορά την μεταφορά του σήματος: Στις πρίζες διελεύσεως και τις τερματικές. Η πρίζα διελεύσεως στην πραγματικότητα είναι ένα εξάρτημα δειγματοληψίας. Δηλαδή, από τον κεντρικό αγωγό (coaxial) του ομοαξονικού καλωδίου παίρνει μέρος του σήματος και το δίνει στην έξοδό της, μειώνοντας ανάλογα το σήμα που αφήνει στον κεντρικό αγωγό. Χαρακτηρίζεται από δύο παραμέτρους: α) την απώλεια δειγματοληψίας (εξόδου) και β) την απώλεια διέλευσης. Όσο μεγαλύτερη απώλεια εξόδου έχουμε τόσο μικρότερη θα είναι η απώλεια διέλευσης και αντίστροφα δηλαδή όσο περισσότερο σήμα εξόδου πάρουμε από μία πρίζα, τόσο λιγότερο θα αφήσουμε στη γραμμή.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ο μικροδιακόπτης DiSEqC είναι ένα εξάρτημα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις δορυφορικές εγκαταστάσεις σταθερής κεραίας, για λήψη από παραπάνω του ενός δορυφόρου. Αυτό το εξάρτημα, κάνοντας χρήση του πρωτόκολλου DiSEqC, επιτρέπει στον δορυφορικό δέκτη να επιλέξει από ποιό LNB θα κάνει λήψη κάθε φορά, δηλαδή από ποιον δορυφόρο. Χρησιμοποιεί εισόδους (για σύνδεση με τα LNB) και έξοδο (προς τον δέκτη) με βύσματα τύπου F (όπως και όλες οι δορυφορικές μονάδες).
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Χρησιμοποιούνται στις παράλληλες εγκαταστάσεις συστημάτων δορυφορικής λήψης. Διαθέτουν συνήθως τέσσερις εισόδους (και από δύο έως δώδεκα εξόδους) σε βύσμα τύπου F, για κάθε μπάντα ενός LNB Quattro, δηλαδή σε κάθε είσοδο τους συνδέεται ένα από τα τέσσερα τμήματα της μπάντας Κu (Η/Low, Η/High, V/Low, V/High). Οι έξοδοι σήματος του πολυδιακόπτη καταλήγουν στις πρίζες της εγκατάστασης διανομής του δορυφορικού σήματος. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι δέκτες που έχουν συνδεθεί, μπορούν να κάνουν επιλογή του επιθυμητού τμήματος της μπάντας Κu κάνοντας χρήση του πρωτόκολλου DiSEqC.Υπάρχουν πολυδιακόπτες που διαθέτουν οχτώ εισόδους εξόδους δηλαδή συνδέονται με δύο LNB Quattro, για την μεταφορά του σήματος από δύο δορυφόρους και πολυδιακόπτες με δεκαέξι εισόδους εξόδους για σύνδεση με τέσσερα LNB Quattro.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο καλώδιο για να κατεβάσουμε και επίγειο και δορυφορικό σήμα σε ένα χώρο χρησιμοποιούμε μίκτες tv/sat.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη λήψη των δορυφορικών σημάτων είναι η σωστή εγκατάσταση και ρύθμιση της δορυφορικής κεραίας. Το εκπεμπόμενο από ένα αναμεταδότη σήμα δεν ακολουθεί μια ευθύγραμμη πορεία άλλα διαχέεται στον χώρο σαν μια κωνική δέσμη που ευρύνεται όσο ποιο μακριά είναι κάποιος αναμεταδότης. Έτσι, μπορούμε να συντονίσουμε εύκολα, ακόμα και οπτικά ένα κάτοπτρο με κάποιο δορυφόρο ισχυρού σήματος ώστε να έχει λήψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έχουμε πετύχει την βέλτιστη δυνατή λήψη.