Δορυφορικά Σήματα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
H αύξηση της ανάγκης για περισσότερες υπηρεσίες, άρχιζε να δημιουργεί πρόβλημα κορεσμού της χωρητικότητας των δορυφορικών πομπών, πολύ πριν την έλευση των ψηφιακών εκπομπών. Μια από τις λύσεις που προβλέφθηκε από την αρχή ήταν οι εκπομπές να πραγματοποιούνται σε πολύ κοντινές συχνότητες αλλά σε διαφορετική πόλωση ώστε στη λήψη να είναι εφικτός ο διαχωρισμός τους, χωρίς προβλήματα.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Οι δορυφόροι είναι στη βάση τους αναμεταδότες. Δηλαδή λειτουργούν σαν δέκτες, όταν λαμβάνουν το σήμα από τους επίγειους σταθμούς μετάδοσης (uplink), και σαν πομποί, όταν το στέλνουν πίσω στη Γη (downlink). Το μέσο επικοινωνίας είναι τα ραδιοκύματα. Όπως και στις επίγειες μεταδόσεις τηλεόρασης και ραδιοφώνου, έτσι κι εδώ η πληροφορία μεταδίδεται μας με τη βοήθεια ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος υψηλής συχνότητας, που ονομάζεται φέρον κύμα. (Η επίγεια μετάδοση τηλεόρασης γίνεται στις γνωστές μπάντες VHF και UHF που καλύπτουν ένα εύρος ζώνης μερικών δεκάδων MegaHertz ).
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την δορυφορική λήψη είναι: η διάμετρος, ο τύπος και η απολαβή του δορυφορικού κατόπτρου, η εγκατάσταση του, το LNB, το ομοαξονικό καλώδιο, οι καιρικές συνθήκες, εξωτερικές αιτίες, ο ίδιος ο δορυφορικός δέκτης και τα ίδια τα δορυφορικά κανάλια.
Διαβάστε περισσότερα: Οι Παράγοντες που Επηρεάζουν τη Λήψη Δορυφορικού Σήματος
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Είναι λογικό να υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος της ισχύος, με την οποία ο transponder ενός δορυφόρου μπορεί να εκπέμψει ένα σήμα. Τους περισσότερους περιορισμούς τους βάζει η διαθέσιμη ενέργεια που έχει ο κάθε transponder, αλλά και το συνολικό βάρος του δορυφόρου, που δεν μπορεί να ξεπερνάει αυτό που ο πύραυλος εκτόξευσης μπορεί να μεταφέρει.
Πηγή ενέργειας είναι ο ήλιος, η ακτινοβολία του οποίου συλλέγεται από φωτοβολταϊκές κυψέλες και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια που συσσωρεύεται σε μπαταρίες. Οι κατασκευαστές ενός δορυφόρου έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο λύσεις με βάση τη διαθέσιμη ενέργεια: μικρή ισχύ σε πολλούς transponder ή μεγάλη ισχύ σε λίγους.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Οι βασικές μετρήσεις που απεικονίζουν την ποιότητα του δορυφορικού σήματος σε μία δορυφορική εγκατάσταση είναι το SNR το MER και το BER. Οι σωστές μετρήσεις γίνονται με πεδιόμετρο ή κάποια μικρότερα όργανα μέτρησης δορυφορικών σημάτων αλλά και οι ίδιοι οι δορυφορικοί δέκτες έχουν στο μενού τους απεικόνιση των βασικών μετρήσεων, απεικονίζοντας σε μπάρες συνήθως την ισχύ (SNR) και ποιότητα (BER) του δορυφορικού σήματος που λαμβάνει ο δέκτης.
Διαβάστε περισσότερα: Μετρήσεις στην Λήψη Δορυφορικών Καναλιών