Ο ψηφιακός δέκτης - αποκωδικοποιητής, είναι η συσκευή αυτή που θα επιτρέψει στην τηλεόραση μας να λαμβάνει τα κανάλια εκείνα που μεταδίδονται ψηφιακά (συνήθως με το σύστημα συμπίεσης MPEG-4). Ο εξωτερικός ψηφιακός δέκτης χρειάζεται σε περίπτωση που η τηλεόραση μας δεν διαθέτει ήδη ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.

Η εγκατάσταση του δέκτη επίγειας ψηφιακής εκπομπής μπορεί να γίνει από τον καθένα που μπορεί να συνδέσει ένα video ή ένα DVD player σε μια τηλεόραση. Ο τηλεθεατής απλά θα αποσυνδέσει το καλώδιο της κεραίας της τηλεόρασης από την πρίζα (στον τοίχο) και θα το συνδέσει στο ΑΝΤΕΝΝΑ IN του ψηφιακού δέκτη. Στη συνέχεια, με το καλώδιο που θα βρει μέσα στη συσκευασία του δέκτη, θα συνδέσει στο ANTENNA OUT του ψηφιακού δέκτη, την είσοδο για κεραία της τηλεόρασης. Με τον τρόπο αυτό η τηλεόραση θα συνεχίζει να έχει λήψη και στα αναλογικά προγράμματα.

Θα συνδέσει ένα καλώδιο (SCART ή RCA ή HDMI) από τον ψηφιακό δέκτη στην τηλεόραση, και αφού θέσει σε λειτουργία τον δέκτη θα επιλέξει στην τηλεόραση την είσοδο AV που έχει συνδέσει τον δέκτη. Στην συνέχεια από το μενού του δέκτη, και αφού συμβουλευτεί τις οδηγίες χρήσεως του δέκτη, θα προχωρήσει στην ανίχνευση και αποθήκευση των ψηφιακών καναλιών.

Σύνδεση Ψηφιακού Δέκτη

Αναλυτικά τα βήματα για να συνδεθεί ένας εξωτερικός επίγειος ψηφιακός δέκτης σε μια τηλεόραση είναι:

  1. Βγάζουμε το καλώδιο που έρχεται από την κεραία και μπαίνει στην τηλεόραση και το συνδέουμε στην υποδοχή RF IN του αποκωδικοποιητή που είναι μια υποδοχή ίδια με την υποδοχή της τηλεόρασης από όπου βγάλαμε το καλώδιο.
  2. Συνδέουμε ένα καλώδιο κεραίας από την υποδοχή RF OUT του αποκωδικοποιητή στην είσοδο της κεραίας της τηλεόρασης (Δηλαδή εκεί από όπου βγάλαμε αρχικά το καλώδιο κεραίας). Με αυτό τον τρόπο η τηλεόραση θα μπορεί να πιάνει ακόμα τα αναλογικά κανάλια. Αν έχουμε παρεμβάλει Video Player ή DVD Recorder ανάμεσα στην κεραία και την τηλεόραση θα κάνουμε την σύνδεση των καλωδίων κεραίας ξεκινώντας από τον ψηφιακό δέκτη στην συνέχεια θα παρεμβάλουμε τις συσκευές όπως ήταν και από την έξοδο της τελευταίας συσκευής θα πάρουμε το σήμα για την κεραία της τηλεόρασης. Με αυτή την σύνδεση αν οι τυχόν συσκευές που έχουν παρεμβληθεί θα μπορούν να συνεχίζουν να πιάνουν τα αναλογικά κανάλια.
  3. Συνδέουμε με ένα καλώδιο SCART ή RCA ή HDMI τον δέκτη με την τηλεόραση ανάλογα τι από αυτά υπάρχει κοινό και στα 2 (δεκτης και τηλεόραση). Αν έχουμε και Video ή DVD Recorder κάνουμε επίσης την ίδια σύνδεση από τον ψηφικακό δέκτη στο Video ή στο DVD Recorder.
  4. Βάζουμε τον δέκτη στην τροφοδοσία και τον θέτουμε σε λειτουργία.
  5. Βρίσκουμε στην τηλεόραση την είσοδο που έχουμε συνδέσει τον ψηφιακό δέκτη. Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης επιλέγουμε από τις εισόδους εξωτερικών πηγών που συνήθως περιγράφονται ως AV1,2 ..., ΕΧΤ1,2..., HDMI1,2...κ.λπ. αυτή στην οποία έχουμε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή. Το μενού του δέκτη θα απεικονίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης.
  6. Χρησιμοποιώντας τώρα το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή πρέπει να μπαίνουμε στο μενού του ψηφιακού δέκτη, ώστε να συντονίσουμε τα προγράμματα και τα αποθηκεύουμε στις μνήμες του. Επιλέγουμε την αυτόματη αναζήτηση καναλιών. Εάν στην αυτόματη αναζήτηση δεν μπορέσει ο αποκωδικοποιητής να εντοπίσει τα ψηφιακά κανάλια για οποιοδήποτε λόγο προτείνεται η αναζήτηση να γίνει χειροκίνητα. Δηλαδή να να μπείτε στο μενού της συσκευής σας και να συντονίσετε τον δέκτη σας στις συχνότητες συντονίσετε τον δέκτη σας στις συχνότητες στις οποίες εκπέμπουν τα ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια.

Σημειώνεται ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες χρήσεως του αποκωδικοποιητή.

Από εδώ και πέρα, μπορούμε να αλλάζουμε τα ψηφιακά κανάλια μόνο με το τηλεκοντρόλ του ψηφιακού δέκτη. Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης το χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε και να κλείνουμε την τηλεόραση, να αυξομειώνουμε τον ήχο ή για να επιλέξουμε αναλογικά κανάλια που εκπέμπουν. Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε και τα 2 τηλεκοντρόλ με ένα προγραμματιζόμενο που θα αλλάζει τα κανάλια στον ψηφιακό δέκτη και θα ελέγχει και τις λειτουργίες της τηλεόρασης.

 

Σχετικά άρθρα:

Προβλήματα, και λύσεις, στην λήψη ψηφιακών καναλιών

Επίγεια ψηφιακή λήψη και όσα πρέπει να ξέρετε