Τι χρειάζεται για να έχω δορυφορική λήψη;
Χρειάζεται ένας δορυφορικός δέκτης που θα συνδεθεί στην τηλεόραση και ένα κάτοπτρο μαζί με LNB. To LΝΒ είναι το εξάρτημα που κάνει την λήψη (το κάτοπτρο συγκεντρώνει το σήμα) και θα πρέπει να συνδεθεί με ομοαξονικό καλώδιο με τον δορυφορικό δέκτη.
Πόσο κοστίζει ένα δορυφορικό σύστημα λήψης;
Η τιμή θα είναι το άθροισμα Κάτοπτρο + LNB + Καλώδιο + Δέκτης + Εγκατάσταση. Ενδεικτικά η πιο οικονομική περίπτωση που είναι ένας δέκτης FTA με κάτοπτρο για λήψη από τον Hotbird αν το τοποθετήσετε μόνοι σας θα κοστίσει γύρω στα € 100. Αν σκοπεύετε να κάνετε λήψη από πολλούς δορυφόρους θα χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο κάτοπτρο, επιπλέον LNB και διακόπτη diseqc οπότε η τιμή θα είναι πάνω από € 150.
Τα μικροκύματα που θα λαμβάνει το κάτοπτρο μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία;
Τα κύματα που συλλέγει το κάτοπτρο και στην συνεχεία ενισχύει και στέλνει στον δέκτη το LNB είναι εξαιρετικά μικρής ισχύος σε σχέση με τα επίγεια. Τα σήματα υπάρχουν έτσι και αλλιώς είτε τοποθετήσουμε κεραία για να τα μεταφράσουμε σε εικόνα είτε όχι. Το κάτοπτρο δεν «ελκύει» τα μικροκύματα, τα μικροκύματα υπάρχουν παντού είτε υπάρχει κάτοπτρο είτε όχι και κυκλοφορούν παντού! Το κάτοπτρο σε συνδυασμό με το LNB απλά τα «διαβάζει» κατάλληλα ώστε ο δέκτης να τα μετατρέψει σε εικόνα.
Μπορώ να κάνω μόνος μου μια δορυφορική εγκατάσταση;
Για να γίνει η λήψη δορυφορικών προγραμμάτων θα πρέπει το LNB και κατ επέκταση το κάτοπτρο να προσανατολιστεί σωστά όσο αναφορά την κλίση του και την κατεύθυνση του ώστε να έχει οπτική επαφή με τον δορυφόρο. Αν πρόκειται για πολύ δυνατό δορυφόρο και υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία η εγκατάσταση μπορεί να γίνει από κάποιον αν ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες που θα του δώσει κάποιος τεχνικός ή θα διαβάσει σε κάποιο έντυπο εγχειρίδιο, ή στο internet. Σε περίπτωση που ο δορυφόρος έχει αδύνατο σήμα για να γίνει η εγκατάσταση χρειάζεται πεδιόμετρο.
Τι μέγεθος κάτοπτρο να χρησιμοποιήσω;
Μια καλή λύση είναι να πάρεις ένα κάτοπτρο 100 με 110 cm και να τοποθετήσεις και ένα παράκεντρο LNB ώστε να έχεις λήψη από δύο δορυφόρους (Hotbird 13E και Astra 19.2E). Για την λήψη μόνο του δορυφόρου Hotbird υπεραρκεί ένα κάτοπτρο 80 cm και για την λήψη του Hellasat αρκεί ένα κάτοπτρο 60 cm.
Αν τοποθετηθεί το κάτοπτρο στην ταράτσα θα χρειαστεί περίπου 30+ μέτρα καλώδιο. Θα ελαττώνεται το σήμα;
Τα 30 μέτρα καλώδιο δεν είναι υπερβολικά αν χρησιμοποιήσετε καλό καλώδιο. Οπότε η ταράτσα είναι καλύτερη λύση για αισθητικούς λόγους.
Μένω σε χαμηλό όροφο πολυκατοικίας και απέναντι μου υπάρχουν άλλες πολυκατοικίες. Μπορώ να τοποθετήσω το κάτοπτρο μου στην βεράντα;
Αν θες να συντονιστείς με τον Hotbird το κάτοπτρο (στην Αθήνα) θα πρέπει να είναι στραμμένο στις 197.10° με ανύψωση 44.62°. Με μια πυξίδα θα βρεις αυτή την τροχιακή θέση και θα δόσεις την παραπάνω κλίση σε μια ράβδο ώστε να δεις αν το πεδίο είναι ελεύθερο και άρα αν έχεις σε αυτό το σημείο οπτική επαφή. Χοντρικά η τροχιακή θέση στην Αθήνα είναι παρόμοια με αυτή που έχουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.
Μπορώ να βλέπω NOVA ή και COSMOΤΕ TV χωρίς να πληρώνω συνδρομή;
Η λήψη κωδικοποιημένων προγραμμάτων χωρίς συνδρομή απαγορεύεται από τον νόμο. Η NOVA εκπέμπει κωδικοποιημένα σε Irdeto2 σύστημα που δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί εύκολα παράνομα με κάρτες χαμηλού κόστους που προγραμματίζονταν όπως γινόταν παλιότερα στο Irdeto1 όπου και υπήρχαν στην παράνομη αγορά κάρτες που έκαναν δυνατή την λήψη του. Οι κάρτες που μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν (παράνομα) για την αποκωδικοποίηση του irdeto2 κόστιζαν πολύ περισσότερο και σταμάτησαν και αυτές να λειτουργούν στο τέλος του 2009. Ακόμα υπάρχουν δέκτες που αν συνδεθούν μεταξύ τους ενσύρματα ή ασύρματα (σε τοπικό δίκτυο) μπορούν να μοιράσουν μια επίσημη κάρτα μεταξύ τους μέσα σε ένα σπίτι. Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να συνδεθούν μέσα από το διαδίκτυο (cardsharing). Και αυτό όμως δεν έιναι πλέον δυνατό από το καλοκαίρι του 2013 όπου η nova απενεργοποίησε όλες τις κάρτες που δεν ήταν "παντρεμένες" με τους δικούς της δέκτες, και αύξησε το επίπεδο ασφαλείας του irdeto που χρησιμοποιεί. Φυσικά όλοι οι τρόποι που αναφέρθηκαν είναι παράνομοι, (για όσο καιρό λειτουργούν) οι χρήστες τους τιμωρούνται από τον νόμο και η Nova συνεχώς παίρνει πρόσθετα μέτρα για να κάνει όλα τα παραπάνω ή (οτιδήποτε νέο βοηθάει στην τηλεθέαση των καναλιών της χωρίς συνδρομή) να μην μπορούν να λειτουργούν!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση παράνομων μέσων για την αποκωδικοποίηση συνδρομητικών προγραμμάτων διώκεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τιμωρείται με ποινές όπως πρόστιμο και φυλάκιση. Οι επόμενες πληροφορίες σχετικές με τους τρόπους αποκωδικοποίησης εκτός του νόμιμου, αναφέρονται ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ λόγους και για κανένα άλλο σκοπό.
Σύστημα κωδικοποίησης Irdeto
Το σύστημα πρόσβασης irdeto είναι από τα πρώτα συστήματα κωδικοποίησης και παρουσιάστηκε το 1969 στην Ολλανδία. Ήταν το πρώτο σύστημα κωδικοποίησης που έσπασε από τους crakers στις αρχές του 1999 με κάρτες hornet στις οποίες φορτώνονταν από 1 έως και 3 διαφορετικά πακέτα irdeto με αρχεία που μπορούσε να βρει κανείς εύκολα στο internet. Με αυτές τις κάρτες η Nova μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί για περισσότερο από ένα χρόνο πριν την εμπορική της λειτουργία κατά την περίοδο δοκιμών. Τα εμπορικά πακέτα άρχισαν όμως να αλλάζουν κωδικούς και στα μέσα του 1999 οι κάρτες αυτές ήταν χρήσιμες για τα πακέτα που άλλαζαν σπάνια ή καθόλου κωδικούς.
Η Nova στην Ελλάδα
Η Nova ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία στην Ελλάδα στα τέλη του 1999 χρησιμοποιώντας το σύστημα κωδικοποίησης Irdeto. Στις αρχές του 2000 οι κάρτες της με ληγμένη συνδρομή μπορούσαν να προγραμματιστούν κατάλληλα και να γίνουν κλώνοι μιας original κάρτας. Στα μέσα του 2000 η κλωνοποίηση ήταν εφικτή και σε κάρτες goldwafer που πουλιόνταν πολύ φτηνά και μπορούσαν να λειτουργήσουν συγχρόνως και με πολλά πακέτα irdeto. Οι κάρτες αυτές κατέκλυσαν την ελληνική και ξένη αγορά και λειτούργησαν απρόσκοπτα 16 μήνες. Η μόνη λύση για την Νova και τους παροχείς με irdeto ήταν η αλλαγή του συστήματος πρόσβασης. Η Nova ολοκλήρωσε την αλλαγή καρτών σε όλους τους συνδρομητές της τον Οκτώβριο του 2000 και άρχισε να εκπέμπει με κωδικοποίηση irdeto2. Από τότε οι εκδόσεις καρτών της Nova που παρουσιάστηκαν είναι με την σειρά. V2, Delta, Epsilon, Zeta και Kappa. Ξεκινώντας από την έκδοση Epsilon η Nova μπορούσε να αναβαθμίσει το λειτουργικό των καρτών της δορυφορικά. (flexiflash). Η έκδοση kappa είναι η πρώτη που έχει και την δυνατότητα παντρέματος με τον δέκτη (Secure Silikon) τεχνολογία που σκοπό έχει την αντιμετώπιση του cardsharing. Τον Αύγουστο του 2009 η irdeto παρουσίασε την έκδοση irdeto3 και κάποιοι πάροχοι πέρασαν σε αυτή την έκδοση. Η nova το 2010 ακόμα κάνει χρήση της έκδοσης irdeto2 αλλάζοντας τις κάρτες των συνδρομητών της σε έκδοση Kappa και έχει σταματήσει την εμπορική διάθεση σκέτων καρτών σε νέους συνδρομητές παρά μόνο κάρτες παντρεμένες με δέκτες panasat που διαθέτει η nova.
H Gamma κάρτα
Στις αρχές του 2007 σε μια κάρτα με ATMEL AT90SC7272C chip που αρχικά είχε σχεδιαστεί για συστήματα πρόσβασης προσωπικού, συστήματα ασφάλειας, τηλεφωνικά συστήματα κ.λπ. αναπτύχτηκε από μια ομάδα πειρατών, λειτουργικό που την έκανε ικανή να μπορεί να αποκωδικοποιεί το σύστημα Irdeto2. Η κάρτες φορτωμένες με το συγκεκριμένο λειτουργικό πήραν το όνομα Gamma και πωλούνταν στο internet φορτωμένες ώστε να ανοίγουν παροχείς ή και κενές αφού στο internet υπήρχαν αρχεία για να προγραμματιστούν. Οι κάρτες συμπεριφερόταν σαν κανονικές συνδρομητικές κάρτες για 2 χρόνια. Το καλοκαίρι του 2009 οι κάρτες άρχισαν να χρειάζονται συχνά προγραμματισμό ενώ τα διάφορα αρχεία που κυκλοφορούσαν στο internet λειτουργούσαν σε διαφορετικές κάρτες (υπάρχουν διάφορα version κάρτας Gamma). Τα αρχεία με την δημοσίευση τους στο διαδίκτυο έδωσαν στην nova μετά την ανάλυση τους την δυνατότητα να μπλοκάρει τις Gamma κάρτες προφανώς κάνοντας χρήση της δυνατότητας flexiflash. Από τo 2010 οι κάρτες Gamma είναι πλέον σχεδόν άχρηστες, έχουν σταματήσει να υποστηρίζονται από το Gamma team που τις εκμεταλλεύτηκε εμπορικά και έχουν σταματήσει να πωλούνται. Ένα νέο είδος καρτών που ονομάζονται Titanium παρουσιάστηκαν στα τέλη του 2009 σαν τον διάδοχο των καρτών Gamma αλλά και αυτές σταμάτησαν να λειτουργούν στις αρχές του 2010.
Ο μόνος τρόπος που είχε μείνει ήταν το cardsharing δηλαδή ο διαμοιρασμός κλειδιών μέσω διαδικτύου. Ο συνδυασμός των τεχνολογιών flexiflash και Secure Silikon (που άρχισε να χρησιμοποιεί η nova σαν αντίδραση) κατά την irdeto είναι ικανές να πατάξουν την κλωνοποίηση και το cardsharing. Από την αρχή λειτουργίας των συστημάτων κωδικοποίησης βέβαια οι εταιρίες υποστηρίζουν πως το σύστημα τους είναι απόρθητο. Ωστόσο τα περισσότερα συστήματα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα πειρατεύονται. Έτσι π.χ. το σύστημα παντρέματος των καρτών Sky Digital έχει ήδη «σπάσει» αφού οι παντρεμένες κάρτες μπορούν να λειτουργήσουν σε δέκτες Dreambox με κατάλληλες ρυθμίσεις.
Η Nova το 2013 προχώρησε σε αλλαγή αλλαγή των ανύπαντρων καρτών (δηλαδή των καρτών που δεν είναι παντρεμένες με τον ιδιοκτησιακό δέκτη της nova) με νέες κάρτες (σε πακέτο με τον δέκτη της nova) και έτσι σταμάτησε και η λειτουργία των καρτών που χρησιμοποιούσαν οι παράνομοι servers για την μετάδοση των κλειδιών μέσω διαδικτύου ώστε να είναι δυνατή η τηλεθέαση του πακέτου της nova (στους δέκτες που έχουν αυτή την δυνατότητα). Επιπλέον, στις 1/8/2013 ολοκληρώθηκε η μεταφορά όλων των καναλιών novasport και novacinema στη νέα κωδικοποίηση irdeto (Secure Silicon), που χρησιμοποιούσαν ήδη τα HD κανάλια της nova. Έτσι, το σύνολο σχεδόν των καναλιών της nova αποκωδικοποιούνται πλέον μόνο από τους δέκτες της Nova, (Pace 831 και 865).
Ο τελευταίος τρόπος που χρησιμοποιούν οι πειρατές είναι το video streaming. Δηλαδή η μετάδοση της εικόνας μέσω διαδικτύου και όχι μόνο των κλειδιών. Σε αυτό βοηθάει η ανάπτυξη των ταχυτήτων στο διαδίκτυο αφού υπάρχουν δέκτες που μπορούν να δεχτούν video streaming μέσω διαδικτύου ενώ υπάρχουν και απλά steaming box που απλώς συνδέονται στην τηλεόραση και στο internet. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για δορυφορική λήψη, ενώ το κόστος που έχουν οι πειρατές για να κάνουν video streaming τους αναγκάζει να ζητάνε αρκετά μεγαλύτερο πόσο από ότι στην περίπτωση cardsharing. Αυτό σε συνδυασμό με την πολιτική τιμών και τις προσφορές της nova μπορεί να φανεί ασύμφορο στους πειρατές και έτσι να μην έχει επιτυχία.
Μπορώ να βλέπω χωρίς να πληρώνω συνδρομή ξένα συνδρομητικά πακέτα;
Η λήψη κωδικοποιημένων προγραμμάτων χωρίς συνδρομή απαγορεύεται από τον νόμο. Ισχύει ακριβώς το ίδιο με την περίπτωση της NOVA. Ωστόσο κάποια πακέτα καναλιών μπορούν να ανοίξουν από κάποιους δέκτες με χρήση emulator του συστήματος κωδικοποίησης και με τοποθέτηση «κλειδιών» στο λειτουργικό του δέκτη. Η παρακολούθηση και σε αυτή την περίπτωση είναι παράνομη και τα πακέτα που μπορούν να ανοίξουν με αυτό τον τρόπο λιγοστεύουν συνεχώς. Για τα κανάλια που δεν υπάρχει η δυνατότητα ξεκλειδώματος με τον παραπάνω τρόπο υπάρχει και πάλι η δυνατότητα μοιράσματος μιας επίσημης κάρτας τοπικά ή μέσω διαδικτύου αλλά βέβαια και πάλι η χρήση του διαδικτύου για αυτό τον σκοπό είναι παράνομη.
Τι είδους κανάλια FTA μπορώ να παρακολουθήσω;
Τα κανάλια από τις τροχιακές θέσεις του Hotbird και Astra σε ελεύθερη λήψη είναι κυρίως ιταλόφωνα, γερμανόφωνα, γαλλόφωνα, αραβικά. Ακόμα λίγα αγγλόφωνα κανάλια ελληνικά, ισπανικά έως και ιαπωνικά.
Πόσα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια μπορώ να πιάσω;
Από την Ελλάδα, αν συντονιστείτε στην τροχιακή θέση Hotbird, με ένα απλό ψηφιακό δορυφορικό δέκτη (και όχι ιδιοκτησιακό,) μπορείτε να κάνετε λήψη από περίπου 1.000 κανάλια τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πολλά από τα οποία είναι FTA (free to air δηλαδή χωρίς κωδικοποίηση). Αν συντονιστείτε και στον Astra τα κανάλια θα είναι γύρω στα 1.800.
Γενικά, από ανατολικά προς τα δυτικά οι δορυφόροι με εύκολη λήψη από την Ελλάδα με μέγεθος κατόπτρου offset 120 εκατοστών είναι: Turksat 42Eº, Hellas Sat 39Eº, Astra 28,2Eº, Arabsat 26Eº, Astra 19.2Eº, Eutelsat W2 16Eº, Hotbird 13Eº, Eutelsat W1 10Eº, Eutelsat W3 7Eº, Sirius 5Eº, Thor 0,8Wº, Nilesat 7Wº και Hispasat 30Wº. Από αυτούς οι περισσότερο εμπορικοί, λόγω είδους προγραμμάτων είναι οι τονισμένοι με έντονα γράμματα και πολύ περισσότερο ο Hotbird 13Eº και ο Astra 19.2Eº που στην πραγματικότητα είναι ομάδες δορυφόρων στην ίδια τροχιακή θέση εκπέμποντας έτσι μεγάλο αριθμό καναλιών από το ίδιο σημείο.
Ποια είδη δορυφορικών δεκτών υπάρχουν;
Υπάρχουν δορυφορικοί δέκτες FTA (Free To Air) δηλαδή δέκτες για λήψη ελεύθερων καναλιών που δεν έχουν υποδοχή για συνδρομητική κάρτα, δέκτες με μία ή περισσότερες θέσεις για συνδρομητικές κάρτες, για ένα ή παραπάνω είδη κωδικοποίησης, δέκτες με θέση (ή θέσεις) για κάρτα και θέση άρθρωμα (module) και δέκτες ιδιοκτησιακοί, που προορίζονται για την αποκρυπτογράφηση ενός μόνο πακέτου. Στην Ελλάδα πλέον η NOVA δίνει συνδρομές μόνο μαζί με δικούς της «ιδιοκτησιακούς» δέκτες και το ίδιο ισχύει και για τον COSMOTE TV από την έναρξη της λειτουργίας του. Οι κάρτες πρόσβασης των Ελληνικών μπουκέτων (NOVA και COSMOTE TV) είναι irdeto2 αλλά δεν μπορούν να διαβαστούν από οποιοδήποτε δέκτη που μπορεί να δεχτεί κάρτα irdeto2 γιατί για λόγους καταπολέμησης της πειρατείας οι πάροχοι έχουν «παντρέψει» τις κάρτες τους με τους δέκτες τους.
Τι είναι σύστημα κωδικοποίησης τι είναι κάρτα τι είναι άρθρωμα (modul);
Τα συνδρομητικά πακέτα εκπέμπουν κωδικοποιημένα τα κανάλια σε κάποιο σύστημα. Για να είναι ικανός ο δέκτης να προβάλλει αυτά τα κανάλια χρειάζεται να έχει συμβατή θέση για την κάρτα που θα του παρέχει η εταιρία. Έτσι π.χ. για να μπορέσει κάποιος να δει κάποιο πακέτο που μεταδίδεται κωδικοποιημένο σε IRDETO2 σε ένα δορυφορικό δέκτη, θα πρέπει ο δέκτης να έχει θέση για κάρτα τύπου IRDETO2. Υπάρχουν δέκτες με θύρα συμβατή με ένα μόνο σύστημα κωδικοποίησης, δέκτες με θύρα που είναι συμβατή με όλα τα συστήματα κωδικοποίησης και δέκτες με υποδοχή για ένα άρθρωμα (mudul) στο οποίο τοποθετείται η κάρτα. Ότι ισχύει στις ενσωματωμένες θύρες των δεκτών ισχύει και για τα αρθρώματα. Δηλαδή υπάρχουν αρθρώματα συμβατά με ένα ή με πολλά διαφορετικά συστήματα κωδικοποίησης.
Ποιο είδος δέκτη να προτιμήσω;
Αν σκοπεύετε να διαθέσετε τα λιγότερα δυνατόν χρήματα ένας δέκτης FTA είναι αυτός που θα απεικονίσει όλα τα ελευθέρα εκπεμπόμενα σήματα από τον δορυφόρο που θα κάνει λήψη. Πολλοί δέκτες FTA μπορούν να αποκωδικοποιήσουν κάποια συνδρομητικά κανάλια κάνοντας χρήση εξομοιωτή αποκωδικοποίησης στο λειτουργικό τους (emulator). Η χρήση του εξομοιωτή βέβαια για την αποκωδικοποίηση είναι παράνομη σύμφωνα με την νομοθεσία. Η επόμενη περίπτωση είναι ένας δέκτης με μια θέση που δέχεται κάρτα οποιουδήποτε συστήματος, η ένας δέκτης με θέση για άρθρωμα ώστε αν ποτέ θέλετε να μπορείτε να γίνεται συνδρομητής σε κάποιο παροχέα. Αν σκοπεύετε να γίνετε συνδρομητής από την αρχή σε πάνω από ένα παροχείς θα επιλέξετε κάποιο δέκτη με παραπάνω από μια θέσεις για κάρτες ή θέσεις για μόντουλες πάντα σε σχέση με το σύστημα που χρησιμοποιεί ο παροχέας και εφόσον μπορείτε να προμηθευτείτε συνδρομητικές κάρτες. Οι περισσότεροι από τους προηγούμενους τύπους δεκτών περιλαμβάνουν και εξομοιωτή. Πριν πάρετε δέκτη βεβαιωθείτε πως μπορεί να λειτουργήσει στον παροχέα που έχετε επιλέξει γιατί μερικοί παροχείς (στην Ελλάδα και η NOVA και η COSMOTE TV) έχουν «παντρέψει» τις κάρτες τους με τους ιδιοκτησιακούς δέκτες που παρέχουν. Στην τελευταία περίπτωση η μόνη λύση είναι αυτή του ιδιοκτησιακού δέκτη.
Τι είναι ιδιοκτησιακός δέκτης;
Ο ιδιοκτησιακός δέκτης παρέχει τα κανάλια του πακέτου συνδρομής και μερικά επιπλέον κανάλια FTA. Παρέχει επίσης αμφίδρομες υπηρεσίες με την εταιρία που οι άλλοι δέκτες δεν μπορούν να παρέχουν αφού το λειτουργικό του έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτό το πακέτο. Ωστόσο ο αριθμός των καναλιών σε ένα τέτοιο δέκτη ορίζεται από τον παροχέα που τηλεφορτώνει στον δέκτη κανάλια χωρίς να επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει και να προσθέσει άλλα κανάλια. Τέλος ένας τέτοιος δέκτης αποκωδικοποιεί μόνο ένα σύστημα και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει εξομοιωτή διαφορετικού συστήματος κωδικοποίησης.