Η τροχιακή δορυφορική θέση που ορίσθηκε για την Ελλάδα είναι 39 μοίρες ανατολικά. Σε αυτή τη θέση, για λόγους κατοχύρωσης της, τοποθετήθηκε αρχικά ο δορυφόρος «Κοπέρνικος», τον οποίο μίσθωσε η κοινοπραξία Hellas Sat από την Deutsche Telekom. Στην συνέχεια απομακρύνθηκε και τοποθετήθηκε, μετά από επιτυχή εκτόξευση από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, ο δορυφόρος Hellas Sat 2.
Ο δορυφόρος Hellas Sat 2 κατασκευάστηκε στην Ευρώπη (ο Eurostar Ε 20000+, βάρους 3.250 κιλών, κατασκευάστηκε από το γαλλογερμανικό κονσόρτιουμ Astrium). O φορέας (πύραυλος) που τον μετέφερε και τον έθεσε σε τροχιά, στη γεωστατική θέση 39 μοίρες ανατολικά (γεωγραφικό μήκος), είναι αμερικάνικος της εταιρείας Lockheed-Martin.
Τεχνικά χαρακτηριστικά και γεωγραφική κάλυψη
Ο Hellas Sat 2 διαθέτει 30 αναμεταδότες και δύο σταθερές κεραίες, που καλύπτουν πλήρως τον ευρωπαϊκό χώρο, τα βόρεια παράλια της Αφρικής και τμήμα της Μ. Ανατολής. Διαθέτει δύο κινητές κεραίες οι οποίες -ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετηθούν- μπορούν να καλύπτουν: τα δυτικά παράλια της Αυστραλίας, την Ινδία και τη Μ. Ανατολή η μία, και ολόκληρη τη νότια ζώνη της Αφρικής (κάτω από τον Ισημερινό) η δεύτερη. Κάθε ένας από τους 30 αναμεταδότες εκπέμπει ένα εύρος συχνοτήτων 36 ΜΗz, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι καθένας από αυτούς μπορεί να μεταδίδει ταυτόχρονα 9 τηλεοπτικά κανάλια.
Στο έδαφος υπάρχουν δύο κέντρα ελέγχου, από τα οποία το κύριο βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου της ΕΑΒ στην Τανάγρα και το εφεδρικό στην Κύπρο. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο ελέγχου η πλατφόρμα του δορυφορικού συστήματος Astra. Για να «πιάσει» κάποιος τον δορυφόρο στην Ελλάδα αρκεί να διαθέτει μια δορυφορική κεραία (δορυφορικό πιάτο) με διάμετρο από 45 έως 65 cm (ανάλογα την περιοχή). Ο δορυφόρος ήταν έτοιμος να εκπέμψει σήμα 34 ημέρες μετά την τοποθέτησή του σε τροχιά.
Υπηρεσίες του Hellas Sat 2
Οι κυριότερες υπηρεσίες που παρέχει ο Hellas Sat 2, είναι:
- Τηλεοπτική αναμετάδοση σε όλον τον κόσμο. (Έγινε ευρεία χρήση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004)
- Μετάδοση προγραμμάτων της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στις άλλες χώρες τις οποίες καλύπτει.
- Εξειδικευμένες δορυφορικές συνδέσεις (VSΑΤ), κυρίως για τα Βαλκάνια.
- Εξυπηρέτηση της τηλεφωνικής κίνησης μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών (δημόσιων και ιδιωτικών, σταθερών και κινητών).
- Περιστασιακές τηλεοπτικές συνδέσεις, αντίστοιχες με αυτές της Ολυμπιάδας, και διανομή τηλεοπτικών προγραμμάτων.
- Δορυφορικό Internet μεγάλων ταχυτήτων
Δορυφορικό Internet από τον Hellas Sat 2
Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σημαντικά η χρήση δορυφόρων για την επέκταση του διαδικτύου, ακόμα και στις πλέον δυσπρόσιτες περιοχές και για εξειδικευμένες εφαρμογές. Το δορυφορικό Internet, απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή άλλους χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο λήψης και εκπομπής μεγάλου όγκου δεδομένων. Ειδικά για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιωτικά συμπλέγματα ή Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση. Στις περιοχές αυτές είτε υπάρχει έλλειψη αντίστοιχων επίγειων υποδομών, όπως για παράδειγμα το ADSL που αποτελεί τον κύριο τρόπο ευρυζωνικής σύνδεσης, είτε δεν υπάρχει διεθνής διασύνδεση που να δίνει ικανοποιητική ταχύτητα σε προσιτές τιμές.
Μπορεί να υποστηρίξει ένα πλήθος εφαρμογών, όπως είναι η Τηλεκπαίδευση, Τηλεϊατρική, Voice over IP, Web-Browsing, Video Broadcasting/Multicasting over IP, Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ), διασύνδεση λογισμικού ΕRΡ, εγκατάσταση WiFi Hot Spots κ.τ.λ., σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή περιοχής. Σε αυτού του είδους τις εφαρμογές, αν και ο όγκος των δεδομένων είναι πολύ μεγάλος, μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις μεγάλες ταχύτητες του Ιnternet over satellite.
Η αμφίδρομη σύνδεση που παρέχεται μέσω του Hellas Sat 2, ανεξαρτητοποιεί εντελώς το χρήστη από τηλεφωνικές ή άλλες συνδέσεις. Ο χρήστης, επικοινωνεί αμφίδρομα μέσω ενός κεντρικού HUB με άλλους χρήστες και μπορεί να κατεβάζει δεδομένα Web-Browsing και να έχει όλες τις υπηρεσίες διαδικτύου (Web-Browsing, email, video on demand, VoIP, Teleconference, Telecommuting, Virtual Private Network, ΙΡ cameras κ.λ.π.). Το αμφίδρομο δορυφορικό Internet που παρέχει ο Hellas Sat 2 βασίζεται στο πρωτόκολλο DVB-RCS, το οποίο είναι Open Standard, που σημαίνει χαμηλές τιμές στον εξοπλισμό, λόγω ανταγωνισμού των κατασκευαστών.
Ο εξοπλισμός του Hellas Sat Net, περιλαμβάνει HUB και πομπό. Η κεντρική κεραία uplink είναι prime focus, διαμέτρου 4,8 m και όλη η ΙΡ πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί από τη General Data Business. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί για τις διαδικτυακές ανάγκες, γραμμή Internet που μπορεί να φθάσει έως και το 1 Gbps.
O απαιτούμενος εξοπλισμός για το χρήστη, αποτελείται από:
- το δορυφορικό τερματικό (δορυφορικό modem που συγχρόνως λειτουργεί και ως ΙΡ router)
- έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή
- το δορυφορικό κάτοπτρο, με διάμετρο συνήθως 90 cm, που περιλαμβάνει LNB και πομπό.
Το DVB-RCS τερματικό (Satelite Interactive Terminal), σαν λογική, μοιάζει με τις μονάδες που χρησιμοποιούνται για τις τηλεοπτικές λήψεις αλλά είναι αμφίδρομο. Ο χρήστης στέλνει τα δεδομένα σε DVB-MPEG 2 data steam με πομπό ισχύος 2-4 Watt. Η εκπομπή γίνεται στη ζώνη Κυ (13,75-14,56 GHz), και η λήψη στους 10,95-12,75 Ghz. Πιο συγκεκριμένα, το uplink από το χρήστη, γίνεται στη συχνότητα 14.144 ΜΗz, ενώ από τον Hellas Sat Net στα 14,021 ΜΗz. Για τη λήψη δεδομένων από το χρήστη, χρησιμοποιούνται δύο transpoder, στις συχνότητες 10.971 και 11.094 ΜΗz. Το εύρος συχνοτήτων ενός transpoder είναι 36 ΜΗz, το οποίο μεταφράζεται σε 45-54 Μbps data transfer rate. Η υπηρεσία έχει δυνατότητα για ρυθμούς μετάδοσης των δεδομένων στο download, από 512 kbps μέχρι και 45 Mbps, ενώ στο upload από 128 kbps μέχρι και 8 Mbps.
Οφέλη για την Ελλάδα
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και υλοποιώντας το πρωτόκολλο συνεργασίας για το διάστημα που έχουν υπογράψει η Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση το 1996, η Ελλάδα και η Κύπρος κατατάχτηκαν στην ομάδα των χωρών που έχουν παρουσία στο διάστημα. Η σημασία του προγράμματος Hellas Sat είναι εθνική, στρατηγική, πολιτική, τεχνολογική και οικονομική. Μέσω του Ηellas Sat 2 το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να έχει άμεση επαφή (με κρυπτοεπικοινωνιακό σύστημα) με όλες τις Ελληνικές πρεσβείες, ενώ το υπουργείο Εθνικής άμυνας μπορεί να διαβιβάζει απόρρητες εντολές σε Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που ενδεχομένως βρίσκονται στο εξωτερικό μετέχοντας σε ειρηνευτικά σώματα.
Η πώληση του Hellas Sat
Στις 7 Φεβρουαρίου 2013, δέκα χρόνια μετά την εκτόξευση του Hellas Sat 2, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση του 99,05% της ομώνυμης εταιρίας (Hellasat) που διαχειρίζεται τον δορυφόρο, στην εταιρία Arabsat, που είναι κύριος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών στη Μ.Ανατολή και την Αφρική.
Η ισχύς του σήματος εκπομπής του Hellas Sat 2
Βίντεο εκτόξευσης του δορυφόρου Hellas Sat 2
Hellas Sat 3
Η Hellas Sat και η Inmarsat ανακοίνωσαν τον Ιούνιο του 2014 στις Κάννες την έναρξη της από κοινού παραγγελίας εκτόξευσης ενός νέου δορυφόρου στη τροχιακή θέση 39Ε. Ο δορυφόρος θα έχει δύο αποστολές. Την μετάδοση της μπάντας S-band (με ένδειξη «EuropaSat»), που αποτελεί την δέσμευση της Inmarsat για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τηλεπικοινωνιακού δικτύου παροχής υπηρεσιών διασύνδεσης των αεροπορικών μεταφορών επιβατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την μετάδοση σήματος από 44 αναμεταδότες στη Ku-band με την ένδειξη «Hellas Sat 3» για λογαριασμό της Hellas Sat, (που είναι θυγατρική της Arabsat κατά πλειοψηφία) που θα αντικαταστήσει τον δορυφόρο Hellas Sat2 παρέχοντας περισσότερες δυνατότητες στους πελάτες της με ιχνοδιαγράματα που θα καλύπτουν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο δορυφόρος θα κατασκευαστεί από την Thales Alenia Space και οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως ώστε εκτόξευσή να γίνει σ το τέλος του 2016.
Hellas Sat 4
Τον Μάιο του 2015, ξεκίνησε η διαδικασία κατασκευής του τρίτου δορυφόρου Hellas Sat 4 στο Ντένβερ του Κολοράντο από την Lockheed Martin. Ο Hellas Sat 4 θα προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες στον Hellas Sat 3. Η Hellas Sat έχει υπογράψει σύμβαση σχετικά με τον Hellas Sat 4 με την ARIANE SPACE και η εκτόξευσή του αναμένεται να λάβει χώρα το 2017.