Οι δορυφορικοί δέκτες που λόγω της αρχιτεκτονικής τους, είχαν την δυνατότητα να λειτουργήσουν με διαφορετικό λειτουργικό από το αρχικό εργοστασιακό έκαναν τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Και όσο οι πωλήσεις γίνονταν πιο πολλές τα «πειρατικά» λειτουργικά εξελίσσονταν περισσότερο και όσο τα λειτουργικά εξελίσσονταν οι πωλήσεις εκτοξεύονταν. Τα λειτουργικά αυτά έδωσαν πολύ περισσότερες δυνατότητες στους δέκτες με κυριότερη να μπορεί να ανοίγει κωδικοποιημένα προγράμματα διαφορετικών συστημάτων κωδικοποίησης παρακάμπτοντας τον νόμιμο τρόπο που είναι η πληρωμή συνδρομής στον παροχέα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση αυτών των δεκτών απαγορεύτηκε και οι συνδρομητικές εταιρίες έψαξαν να βρουν τρόπους να προστατέψουν τις πωλήσεις των υπηρεσιών τους.
Nokia 9600S
Εταιρία: Nokia
Εθνικότητα εταιρίας: Φιλανδία
Πρώτη παραγωγή δορυφορικού δέκτη: 1996
Παραγωγή: Από την ίδια την εταιρία
Ο πρώτος δέκτης που είχε την δυνατότητα αλλαγής του λειτουργικού του ήταν ο Nokia Mediamaster που παρουσιάστηκε από την Nokia το 1996. Ο Nokia 9600 S (που έθεσε και το πρότυπο του Common Interface) ήταν ένας FTA ψηφιακός δορυφορικός δέκτης δεύτερης γενιάς που κατασκευάστηκε στην Φιλανδία και περιλάμβανε στη συνδεσιμότητα του μια κάρτα SCSSI. To 1996 η σύνδεση SCSSI ήταν ότι πιο γρήγορο υπήρχε για την επικοινωνία μεταξύ υπολογιστικών συστημάτων. Ένας προγραμματιστής ο Uli αλλάζοντας το bootloader στην eeprom του δέκτη του έδωσε την δυνατότητα να μπορεί να δεχτεί ένα βασισμένο σε linux λειτουργικό που ανέπτυξε ο ίδιος (με όνομα DVB2000) που έδινε πολλές δυνατότητες στον δέκτη. Οι απλοί χρήστες, εκτός των άλλων μπορούσαν να συνδέσουν τον δέκτη τους μέσω SCSSI με ένα PC και να κάνουν εγγραφή ψηφιακού βίντεο, σε σκληρό δίσκο, αλλά το κυριότερο, οι προγραμματιστές μπορούσαν να αναλύσουν τους αλγόριθμους κλειδώματος των συστημάτων κωδικοποίησης στον υπολογιστή τους. Έτσι, σύντομα, όλα σχεδόν τα συστήματα κωδικοποίησης αναλύθηκαν και στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν αρχεία - κλειδιά που άνοιγαν τα συνδρομητικά πακέτα.
Η πρώτη μοντούλα που κυκλοφόρησε για το σύστημα irdeto, μπορούσε να προγραμματιστεί (οπότε πήρε την ονομασία allcam) μέσω του Nokia 9600S και μπορούσε να διαβάσει όλες τις συνδρομητικές κάρτες, και σαν να μην έφτανε αυτό μπορούσε να δεχτεί τα κλειδιά των κωδικοποιημένων καναλιών από το τηλεχειριστήριο του δέκτη ανοίγοντας έτσι τα κλειδωμένα κανάλια χωρίς καν κάρτα. Συγχρόνως κυκλοφόρησαν σε χαμηλές τιμές άδειες κάρτες (smart card) που μπορούσαν να προγραμματιστούν ώστε να ανοίγουν σχεδόν όλα τα συνδρομητικά πακέτα. Τα συστήματα κωδικοποίησης πλέον είχαν σπάσει. Και ο λόγος ήταν ένας δέκτης και ένα «πειρατικό» λειτουργικό δηλαδή ο Nokia 9600s με το λειτουργικό DVB2000.
Το πρώτο σύστημα κωδικοποίησης που έσπασε ήταν το irdeto που χρησιμοποιούσε το γερμανικό πακέτο premier μαζί με τους περισσότερους παροχείς στην Ευρώπη και επέλεξε και η nova στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή παρουσιάστηκε το φαινόμενο οι Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία να βλέπουν το πακέτο της nova πριν καν η nova ξεκινήσει επίσημα την εμπορική της λειτουργία, για αρκετό καιρό όσο η nova έκανε δοκιμές. Συνέχισαν φυσικά να βλέπουν δωρεάν και αυτοί και πολλοί άλλοι έως ότου ή nova αλλάξει το διάτρητο πλέον σύστημα κωδικοποίησης irdeto και περάσει στο irdeto2.
Όσο αναφορά τον Uli, ανέπτυξε πολλές εκδόσεις του λειτουργικού του DVB 2000 που μπορούσε να εγκατασταθεί στους δέκτες της Nokia DVB 9600, DVB 9200, DVB 9500 and D-box και σταμάτησε την ανάπτυξή του με την έκδοση. Η επόμενη γενιά δεκτών της Nokia που ξεκίνησε με το μοντέλο DVB9800S δεν μπορούσε πλέον να δεχτεί «πειρατικό» λειτουργικό.
Humax 5400
Εταιρία: Humax
Εθνικότητα εταιρίας: Korea
Πρώτη παραγωγή δορυφορικού δέκτη: 1998
Παραγωγή: Από την ίδια την εταιρία
Την εποχή που ο Nokia Mediamaster ήταν πλέον best seller και τα περισσότερα συνδρομητικά πακέτα είχαν πλέον «σπάσει» εξαιτίας του, κυκλοφόρησε (το 1998) στην αγορά ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτης δεύτερης γενιάς από την κορεάτικη εταιρία Humax που είχε πολύ καλά χαρακτηριστικά σε σχέση με την τιμή του. Ο δέκτης δεν είχε θύρα scssi για ανάλυση των αλγόριθμων κωδικοποίησης αλλά αυτό είχε ήδη γίνει. Μπορούσε να συνδεθεί όμως με ηλεκτρονικό υπολογιστή και μπορούσε να «πατσαριστεί» το λειτουργικό του. Ο δέκτης πούλησε πολύ, οι προγραμματιστές ασχολήθηκαν μαζί του και «πάτσαραν» το επίσημο εργοστασιακό λειτουργικό του έτσι ώστε η είσοδος (slot) κάρτας που είχε ενσωματωμένη να μπορεί να διαβάσει (όπως και η μόντουλα allcam) οποιαδήποτε επίσημη ή πειρατική κάρτα.
Οι επόμενες αναβαθμίσεις του «πατσαρισμένου» λειτουργικού του έκαναν τον δέκτη να μπορεί να ανοίξει κωδικοποιημένα κανάλια χωρίς καν κάρτα με εισαγωγή κλειδιών από το τηλεχειριστήριο του. Έτσι, ο HUMAX 5400 έγινε ο επόμενος best seller δορυφορικός δέκτης. Η επόμενη έκδοση του δέκτη, με κωδικό HUMAX 5400Z συνέχισε την ίδια πορεία με τον προκάτοχό του 5400 αν και για να μπορέσει να δεχτεί το «πατσαρισμένο» λειτουργικό έπρεπε να ανοιχτεί μια φορά. Το «πατσαρισμένο» λειτουργικό του HUMAX 5400 και 5400Z εξελίχτηκε τόσο που ο δέκτης πρακτικά έφτασε να μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο (μέσω της σύνδεσης com σε ένα υπολογιστή που είναι σε διαδίκτυο).
Dreambox 500
Εταιρία: Dreambox
Εθνικότητα εταιρίας: Γερμανία
Πρώτη παραγωγή δορυφορικού δέκτη: 2003
Παραγωγή: από την ίδια την εταιρία (κατασκευή στην Κίνα)
H Γερμανική Dream Multimedia το 2003 παρουσίασε στην αγορά τους Dreambox DM 500 και Dreambox DM 7000 (PVR ready) που ανήκουν στην τρίτη γενιά ψηφιακών δορυφορικών δεκτών. Οι δέκτες αυτοί είχαν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα για την εποχή τους. Το λειτουργικό τους ήταν βασισμένο σε μια μορφή linux και έτσι ήταν ένα open source λειτουργικό που εύκολα μπορούσε να συμπληρωθεί και αναβαθμιστεί ακόμα και να ξαναγραφτεί από τους προγραμματιστές. Έτσι, χάρις στους προγραμματιστές σύντομα οι θύρες των δεκτών της Dreambox μπόρεσαν να διαβάσουν όλες τις κάρτες χρησιμοποιώντας προγράμματα (emulators) που τις εξομοίωναν με όλα τα συστήματα. Οπότε η εταιρία δεν πλήρωσε ποτέ πνευματικά δικαιώματα σε καμία εταιρία κωδικοποίησης.
Οι δέκτες της Dream Multimedia εκτός από την κλασσική είσοδο com (που έχουν όλοι οι δέκτες) περιλάμβαναν επίσης μια είσοδο lan. Ο δέκτης έτσι μπόρεσε να γίνει κομμάτι ενός τοπικού δικτύου αλλά και να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Η σύνδεση του δέκτη στο διαδίκτυο ήταν αυτό που απογείωσε τις δυνατότητες του και τις πωλήσεις του έτσι ώστε όλο και πιο πολλοί προγραμματιστές να ασχολούνται μαζί του και να αυξάνουν τις δυνατότητες του και ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις του. Αυτή η γενιά δεκτών ονομάστηκε enigma από το όνομα του λειτουργικού που χρησιμοποιεί που μετέπειτα ονομάστηκε enigma1 (με την έλευση της τέταρτης γενιάς δορυφορικών δεκτών που πήραν το όνομα enigma2) Το best seller όλων των εποχών είναι ο μικρός δορυφορικός δέκτης Dreambox 500 (enigma1) λόγω οικονομικής τιμής και πληθώρας δυνατοτήτων.
Ο DM500 έγινε γρήγορα στόχος αντιγράφων από κινέζικες και ταϊβανέζικες εταιρίες που διοχέτευσαν στην αγορά κλώνους του σε ακόμα μικρότερες τιμές. Αυτό βοήθησε στην έκρηξη πωλήσεων του και σε περαιτέρω ανάπτυξη των λειτουργικών του. Η παραγωγή του DM500 από την επίσημη εταιρία έχει σταματήσει αλλά η παραγωγή κλώνων του με τα ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά ή και σε διαφορετικές συσκευασίες και ονόματα αλλά με το ίδιο "εσωτερικό" συνεχίζεται. Όμως όλοι οι κλώνοι δεν είναι το ίδιο καλοί. Κάποιοι είναι καλύτεροι και από τους αρχικούς αυθεντικούς δέκτες, αλλά κάποιοι είναι πολύ χαμηλής ποιότητας.