Μια Static IP (στατική διεύθυνση IP) είναι ένας αριθμός (με τη μορφή μιας τετράδας ψηφίων τύπου ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ) που έχει εκχωρηθεί σε έναν υπολογιστή με από ένα παροχέα Internet (ISP) για να έχει μία μόνιμη διεύθυνσή στο Διαδίκτυο. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν διευθύνσεις IP για να μπορούν να αναγνωρίζονται μεταξύ τους, να εντοπίζονται, και να «μιλούν» μεταξύ τους στο διαδίκτυο, με παρόμοιο τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους τηλεφωνικούς αριθμούς για να αναγνωρίζονται να συνδέονται και να μιλούν ο ένας στον άλλο. Έτσι όταν θέλετε να π.χ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.satspot.gr, ο υπολογιστής σας ψάχνει από ένα σύστημα Domain Name System (DNS) τον σωστό αριθμό του site και χρησιμοποιεί την απάντηση που λαμβάνει για να συνδεθεί με αυτό. (Περίπου σαν να έπαιρνε κάποιος τηλέφωνο στις πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου, να έλεγε το όνομα αυτού που ψάχνει, να του έδιναν το νούμερο και να επικοινωνούσε με αυτόν. Κάτι τέτοιο κάνει ο υπολογιστής όταν συνδέεται με κάποιο site.)
Τα πράγματα θα ήταν απλά αν κάθε υπολογιστής που συνδέεται με το Internet μπορούσε να έχει το δικό του αποκλειστικό αριθμό static IP, αλλά, όταν σχεδιάστηκε το διαδίκτυο, δεν προβλέφτηκε η ανάγκη για απεριόριστο αριθμό διευθύνσεων IP. Έτσι, δεν υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί αριθμοί IP για όλους. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δίνουν στους πελάτες τους μια IP από μία «δεξαμενή» με IP που διαθέτουν με τη χρήση πρωτοκόλλου Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Δηλαδή ο υπολογιστής ζητάει και παίρνει μια διαθέσιμη (από την δεξαμενή) IP από τον παροχέα του και την χρησιμοποιεί για όσο χρόνο βρίσκεται συνδεδεμένος ή σε κάποιες περιπτώσεις για κάποιο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτή μπορεί να την πάρει άλλος υπολογιστής όταν ο αρχικός υπολογιστής αποσυνδεθεί από το διαδίκτυο και την απελευθερώσει. Δηλαδή, κάθε φορά που ένας υπολογιστής συνδέεται στο διαδίκτυο παίρνει μια IP που δεν μπορεί να γνωρίζει από πριν, που είναι προσωρινή και που θα αλλάξει στην επόμενη σύνδεσή του. Αυτή η προσωρινή IP διεύθυνση ονομάζεται Dynamic IP (δυναμική IP διεύθυνση). Αν ο υπολογιστής βέβαια απλά συνδέεται στο διαδίκτυο δεν έχει καμία σημασία το γεγονός πως η IP που χρησιμοποιεί δεν είναι σταθερή. Είναι σαν να παίρνει κάποιος τηλέφωνο από τηλεφωνικό θάλαμο. Αν δεν χρειάζεται να μπορούν να τον καλέσουν στον θάλαμο δεν τον ενδιαφέρει αν το τηλεφωνικό νούμερο του θαλάμου αλλάζει.
Όπως είναι προφανές από τα παραπάνω αν έχουμε Dynamic IP και για κάποιο λόγο (π.χ. μας έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση σε ένα chat room) θέλουμε να αλλάξουμε την ταυτότητά μας στο διαδίκτυο αρκεί να κάνουμε επανεκκίνηση το modem/router μας. Έτσι θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε κάνοντας χρήση της νέας μας «ταυτότητας» που δεν είναι μπλοκαρισμένη.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες περιπτώσεις, που οι χρήστες που συνδέονται στο Internet θέλουν να επιτρέπουν σε άλλους υπολογιστές να τους εντοπίζουν. (Τέτοιες περιπτώσεις είναι λογισμικά FTP, εφαρμογές VoIP, απομακρυσμένος έλεγχος του υπολογιστή, παρακολούθηση και χειρισμός DVR κ.λπ.) Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται μια στατική διεύθυνση IP. Ο χρήστης έχει δύο επιλογές: Μπορεί να επικοινωνήσει με τον παροχέα του και να ζητήσει μια στατική διεύθυνση IP (που δίνεται συνήθως με κάποια επιπλέον μηνιαία χρέωση) ή να χρησιμοποιήσει μια δυναμική υπηρεσία DNS. Η δεύτερη επιλογή δίνεται σαν δυνατότητα από εταιρίες στο διαδίκτυο και μπορεί να είναι δωρεάν ή με χρέωση.
Υπηρεσίες δυναμικής DNS
Όταν κάποιος είναι συνδεδεμένος στο Internet με μια δυναμική διεύθυνση IP και χρησιμοποιεί μια υπηρεσία δυναμικής DNS, ο εξοπλισμός του επικοινωνεί με την υπηρεσία και την ενημερώνει για την IP διεύθυνση που χρησιμοποίει ανά πάσα στιγμή. Έτσι ο διακομιστής DNS μπορεί και δίνει την σωστή διεύθυνση σε οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή την ζητήσει. (Στην παρομοίωση με το τηλέφωνο που κάναμε παραπάνω είναι σαν να καλούμε την υπηρεσία πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου, να την ενημερώνουμε πως αυτή την στιγμή το νούμερό μας είναι το π.χ. το 79.107.0.123 και να ζητάμε να δώσει αυτό το νούμερο σε όποιον μας ζητήσει με το όνομά μας ώστε να μας καλέσει. Θα πρέπει βέβαια να ενημερώνουμε την υπηρεσία κάθε φορά που το νούμερό μας αλλάζει.) Κατά την εγγραφή σε μια τέτοια υπηρεσία κατοχυρώνουμε κάποιο όνομα τύπου myhouse.dns.com που η υπηρεσία αναλαμβάνει να την κατευθύνει πάντα στην IP που ανά πάσα στιγμή έχουμε. Έτσι με την χρήση μιας δυναμικής υπηρεσίας DNS μπορεί κάποιος που γνωρίζει μόνο το όνομα του υπολογιστή μας (δηλαδή αυτό που κατοχυρώσαμε για τον υπολογιστή μας) να συνδεθεί με αυτόν χωρίς να χρειάζεται να έχουμε στατική IP.
Ο «εξοπλισμός» που επικοινωνεί και ενημερώνει για την σωστή ανά πάσα στιγμή IP μπορεί να είναι το modem/router (το πιο συνηθισμένο) ή ένα πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή ή μια ρύθμιση σε ένα μηχάνημα (dvr, δορυφορικό δέκτη, κ.λπ.) που είναι συνδεμένο στο διαδίκτυο.
Το IPv6, που ονομάζεται επίσης "IPng" (IP Next Generation), μεγαλώνει τις IP διευθύνσεις από 32 bits σε 128 bits αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των διαθέσιμων διευθύνσεων IP σημαντικά, έτσι ώστε γίνεται ευκολότερη και φτηνότερη η χρήση μιας στατικής διεύθυνσης IP
Πότε ΔΕΝ χρειάζεστε static IP address
Αν κάνετε μόνο τα πράγματα από την παρακάτω λίστα δεν υπάρχει λόγος να έχετε στατική διεύθυνση IP.
- Εάν κάνετε περιήγηση στο Internet.
- Αν στέλνετε και λαμβάνετε e-mail μέσω διακομιστή αλληλογραφίας ή από μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως gmail, hotmail, yahoo mail κλπ.).
- Αν κάνετε λήψη ή ανεβάζετε αρχεία.
- Εάν χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες chat (msn, yahoo messenger, skype, irc).
- Εάν συνδέεστε με υπηρεσίες, όπως web ή ftp servers, που απαιτούν πρόσβαση μόνο από το τοπικό σας δίκτυο
Πότε ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ static IP address (ή μια υπηρεσία DNS)
Αν κάνετε κάτι από την παρακάτω λίστα τότε πρέπει να έχετε στατική διεύθυνση IP.
- Θέλετε να εκτελείτε μία ή περισσότερες λειτουργίες μέσω Web απευθείας στον υπολογιστή σας που απαιτούν εξωτερική πρόσβαση (από υπολογιστή ή ένα smartphone) όπως να διαχειριστείτε τον υπολογιστή σας από μακριά.
- Θέλετε να τρέχετε ένα ή περισσότερα e-mail server απευθείας από τον υπολογιστή σας που απαιτούν εξωτερική πρόσβαση (από άλλο υπολογιστή ή ένα smartphone).
- Θέλετε να συνδέεστε με μία ή περισσότερες υπηρεσίες FTP server στον υπολογιστή σας για να παραλάβετε ή να στείλετε σε αυτόν αρχεία από άλλο σημείο με εξωτερική πρόσβαση (από το Internet ή ένα smartphone).
- Θέλετε να δώσετε μόνιμη (η προσωρινή) πρόσβαση στον υπολογιστή σας ή σε κάποια άλλη συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο (όπως CCTV, σύστημα μετάδοσης video, δορυφορικό δέκτη, κ.λπ.) σε ένα ή περισσότερους χρήστες μέσω διαδικτύου.
- Θέλετε να εκτελέσετε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή «αίτηση», η οποία απαιτεί εξωτερική πρόσβαση (από το Internet ή ένα smartphone) όπως μετάδοση εικόνας ή και ήχου από το σημείο που βρίσκεται ο υπολογιστής σας.
Πάροχοι υπηρεσιών Dynamic DNS
Οι πάροχοι δυναμικών DNS συνήθως σας επιτρέπουν να διαλέξετε ένα δικό σας όνομα σε ένα ή περισσότερα domain που ελέγχουν. Οι περισσότεροι από αυτούς προσφέρουν την υπηρεσία αυτή δωρεάν ή ζητούν ένα μικρό ποσό. Ορισμένοι πάροχοι δυναμικών υπηρεσιών DNS προσφέρουν και μια φιλοξενία DNS που σας επιτρέπει να δώσετε στον υπολογιστή σας μια διεύθυνση κάνοντας χρήση δικού σας domain name. Δηλαδή αν γραφτείτε σε μια υπηρεσία dyndns μπορείτε να επιλέξετε ένα όνομα τύπου tospitimou.ath.cx ή tospitimou.dyns.com κ.λπ. επιλέγοντας δηλαδή από συγκεκριμένες διευθύνσεις όνομα που υπάρχει ελεύθερο (το tospitimou είναι το όνομα και τα ath.cx και dyn.com είναι διευθύνσεις), αν πάρετε πληρωμένη υπηρεσία μπορείτε να επιλέξετε επιπλέον διευθύνσεις (όπως .myhome δηλαδή θεωρητικά πιο καλές) και πιθανότατα θα βρείτε περισσότερα ελεύθερα ονόματα ή να χρησιμοποιήσετε ένα domain name που έχετε ήδη κατοχυρώσει (π.χ. tospitimou.gr).
Ακολουθεί πίνακας με μικρή λίστα παρόχων δυναμικής DNS
Dynamic DNS Providers
URL | Παροχή Hostname | Hostname σε δικό σας Domain Name |
---|---|---|
έως 5 δωρεάν |
$24,95/έτος |
|
1 δωρεάν μετά από ακύρωση |
$24,95/έτος |
|
$25/έτος |
δεν διατίθεται |
|
δωρεάν |
δωρεάν |
|
$25/έτος (30 μέρες tryout) |
$59.95 |
|
$35/έτος |
$35/ έτος |
|
δωρεάν |
15 EUR/ έτος |
|
δεν διατίθεται |
δωρεάν |
|
δωρεάν |
δωρεάν |
Από αυτούς τους παρόχους οι πιο δημοφιλείς είναι η dyndns και η no-ip και πολλές συσκευές (router, modem, δορυφορικοί δέκτες, κάμερες, κ.λπ.) έχουν ενσωματωμένη επιλογή στις ρυθμίσεις τους για την σύνδεση με αυτές.
no-ip
Η υπηρεσία no-ip δίνει έως 5 δωρεάν διευθύνσεις ανά email από δικά της ονόματα domain (όπως hopto.org, myftp.org) ενώ με χρέωση συγχρονίζεται με δικό σας domain name. Η εγγραφή είναι δωρεάν. Την διεύθυνση μπορεί να την κρατάει ενεργή (σε σύνδεση με την no-ip) μια συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο ή ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή. Για να είναι ενεργή η σύνδεση θα πρέπει επίσης να κάνει ο χρήστης login στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας κάθε μήνα. (Λαμβάνει σχετική υπενθύμιση στο email του.)
DynDns
Η dyndns είναι από τις πρώτες εταιρίες που έδωσαν την υπηρεσία προώθησης της dynamic IP σε domain name στο διαδίκτυο και έδινε 5 δωρεάν διευθύνσεις ανά email αλλά στα τέλη του 2011 άλλαξε πολιτική και δεν δίνει πλέον δωρεάν διευθύνσεις. Ωστόσο δίνει μία διεύθυνση δοκιμαστικά για μία εβδομάδα, όπου δηλαδή ξεκινάει η χρέωση μετά. Αν γίνει ακύρωση της συνδρομής η dyndns δίνει την διεύθυνση δωρεάν, σαν ανταμοιβή που δοκίμασε κάποιος την υπηρεσία. Την διεύθυνση μπορεί να την κρατάει ενεργή μια συσκευή ή ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή.
Οι διαφορές μεταξύ της δωρεάν και επί πληρωμή υπηρεσίας έχουν να κάνουν με την επιλογή του ονόματος (όταν υπάρχει χρέωση για την υπηρεσία υπάρχουν περισσότερες επιλογές στα ονόματα των domain), με την διάρκεια της υπηρεσίας (αν η υπηρεσία είναι δωρεάν το domain χάνεται αν δεν ανανεωθεί για ένα μήνα ενώ σε μερικές περιπτώσεις (στην dyndns) σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χάνεται και η εγγραφή στο site οπότε πρέπει να γίνουν όλα από την αρχή) και με το είδος της υπηρεσίας (μερικοί πάροχοι χρεώνουν την χρήση δικού σας domain name).