Ιστορία των Δορυφορικών Συστημάτων
Οι γεωστατικοί δορυφόροι που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών ξεκίνησαν σαν ιδέα του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur Clarke. Τον Οκτώβριο του 1945 δημοσίευσε στις σελίδες του περιοδικού Wireless Word ένα άρθρο που ανέφερε πως είναι δυνατό να επιτευχθεί παγκόσμια επικοινωνία μέσω γεωστατικών δορυφόρων. Κατά τον Clarke τρεις γεωστατικοί δορυφόροι ήταν αρκετοί για να καλύψουν τις επικοινωνιακές απαιτήσεις ολόκληρου του πλανήτη γη. Σήμερα έχουν εκτοξευτεί πάρα πολλοί γεωστατικοί δορυφόροι κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο του Arthur Clarke. Γι αυτό, η ζώνη που τοποθετούνται ονομάζεται πλέον «ζώνη Clarke» προς τιμή του μεγάλου αυτού συγγραφέα.
Η Ανάπτυξη των Δορυφορικών Συστημάτων
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Οι πρώτοι δορυφόροι είχαν μικρές ικανότητες και σχετικά μεγάλο κόστος. Για παράδειγμα, ο INTELSAT είχε βάρος 68 kg κατά την εκτόξευση, με χωρητικότητα 488 τηλεφωνικά κανάλια και ετήσιο κόστος $32.500 ανά κανάλι, εκείνη την εποχή. Αυτό το κόστος ήταν συνδυασμός του κόστους του πυραύλου εκτόξευσης, του δορυφόρου, της μικρής διάρκειας ζωής του δορυφόρου (1.5 έτη) και της μικρής χωρητικότητας σε κανάλια.
Τα Είδη των Υπηρεσιών
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Σχεδιασμένα αρχικά σαν κεντρικά δίκτυα τηλεφωνικών επικοινωνιών, που συμπλήρωναν τα επίγεια υπεραστικά δίκτυα, τα δορυφορικά δίκτυα κατέκτησαν γρήγορα κάποιες συγκεκριμένες αγορές. ‘Ένα σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει τρεις ιδιότητες οι οποίες δεν υπάρχουν, ή υπάρχουν σε μικρότερο βαθμό, στα επίγεια δίκτυα. Αυτές είναι:
- Δυνατότητα εκπομπών προς το ευρύ κοινό.
- Μεγάλο εύρος ζώνης.
- Γρήγορη εγκατάσταση και ευκολία αναδιάταξης.
Η Γέννηση των Δορυφορικών Συστημάτων
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Οι δορυφορικές επικοινωνίες είναι το αποτέλεσμα της έρευνας στον τομέα των επικοινωνιών, με αντικειμενικό σκοπό την επίτευξη όλο και μεγαλύτερης γεωγραφικής κάλυψης και χωρητικότητας (σε πληροφορίες), με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ευνόησε την ανάπτυξη δύο πολύ ξεχωριστών τεχνολογιών: των πυραύλων και των μικροκυμάτων. Η γνώση που αποκτήθηκε από τη συνδυασμένη χρήση αυτών των δύο τεχνολογιών εγκαινίασε και την εποχή των δορυφορικών επικοινωνιών.